Gyermekeknél vagy felnőttkorban jellemző a bárányhimlő?

bárányhimlő tüneteiA legtöbb gyakorló szülő ismeri a bárányhimlőt és a betegség tüneteit, ugyanakkor az első kisgyermeküket nevelő apák és anyák még rutintalanabbak az ország leggyakoribb bejelentett fertőző betegségének a kezelésében. A bárányhimlőn jellemzően az óvodáskor végéig átesnek a kicsik, s bár nem szabad eltúlozni a veszélyeit, fontos pontosan ismerni a bárányhimlő tüneteit és kezelési módját. A bárányhimlő vírusa könnyedén terjed az úgynevezett fogékony emberre, azaz olyanra, aki korábban még nem kapta el a betegséget. Aki egyszer átesett a bárányhimlőn, örökre védettséget kap, a gerincvelő melletti idegdúcokban viszont megmarad a szervezetben a vírus, amely felnőttkorban övsömört okozhat.

Kellemetlen? A bárányhimlő tünetei

A bárányhimlő fő tünete a viszkető kiütések és a láz. A bárányhimlő lappangási ideje jellemzően két hét, azaz 14 nap. A kezdetben apró és piros viszkető pöttyök hólyagos kiütésekké alakulnak. A betegséget láz, rossz közérzet, fejfájás, gyengeség és étvágytalanság kíséri.

Megelőzhető?  A bárányhimlő elleni oltás

A bárányhimlő elleni védőoltás kifejlesztése előtt úgy gondolták, a legideálisabb, ha a gyermek minél előbb átesik a betegségen. Manapság a bárányhimlő elleni oltás a leghatékonyabb védekezési mód, hiszen szerencsétlen esetben a betegségnek komoly szövődményei alakulhatnak ki. A két adagban beadott bárányhimlő elleni oltás megfelelő védelmet nyújt. A szakemberek ajánlása szerint 16-18 hónapos korban érdemes beadni a vakcinát, amely leggyakrabban az oltás helyén jelentkező – és rövid időt követően eltűnő – bőrpírt, duzzanatot okoz.

Bővebb információ: http://www.baranyhimlo.hu

OEK Módszertani Levele a 2016. évi Védőoltásokról, Epinfo 23. évf. 1. kszám. 2016 február 15.
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456562/Green_Book_Chapter_34_v3_0.pdf utolsó felkeresés: 2016. 04. 30.
Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds. 13th ed. Washington D.C. Public Health Foundation, 2015.
European Centre for Disease Prevention and Control. Varicella vaccination in the European Union. Stockholm: ECDC; 2015.

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/VAR/0011/16a
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.05.12.
OGYÉI engedély száma: OGYÉI/30835-4/2016