Amit a menstruációs ciklusról tudni kell

menstruacios-ciklusA tankönyvek szerint a menstruációs ciklus 28 napos gyakorisággal zajlik. A négy hetes időszakhoz optimális esetben szinte órát lehet igazítani, csakhogy az optimális eset igen ritka. A nővé érés kezdetén álló kamaszlánynak szinte kizárt, hogy az első néhány hónap a rendszeresség jegyében telik, de ha nincs probléma, időben beáll a ciklus. Ha viszont még 18 éves kor után is szabálytalan a menzesz, érdemes felkeresni az orvost.

Menstruációs ciklus hibahatár

A 28 nap helyett 25-34 nap a hibahatár, ha ezen az időszakon belül változik a menstruációs ciklus, akkor még nem kell aggódni. Amikor fogamzásgátlót kezd szedni a nő, szintén felléphet ingadozás, de később éppen a gyógyszer állítja be tűpontosságúra a ciklust. Több hormonbetegség esetén is fogamzásgátlóval szabályozzák a menstruációs ciklust. Vannak külső tényezők, amelyre befolyással lehetünk, de ha nem figyelünk rájuk, komoly fennakadást okozhatnak a menstruációs ciklusban.

Mikor kell orvoshoz fordulni a menstruációs ciklusunk miatt?

A stressz számos problémáért, így ezért is felel: az magánéleti problémák, a munkahelyi stressz, az idegeskedés egyaránt okozhatja a menstruáció késését, de akár ki is maradhat, vagy rövidebb ciklus alatt zajlik le. A rendszertelen étkezés és a túlzásba vitt fogyókúra sincs jó hatással a menzeszre. A legkomolyabb problémák persze a nőgyógyászati gondok, például a petefészekciszta, amikor a megérett petesejt nem lökődik ki a tüszőből. A nyugalom érdekében bármilyen problémával keresse fel a nőgyógyászt, hiszen inkább aggódjon feleslegesen, mint találja magát szembe betegséggel, amelyet már régóta kezelni kellene.